CSRD
De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) is een nieuwe richtlijn die door de Europese Commissie is voorgesteld om de transparantie en vergelijkbaarheid van duurzaamheidsverslaglegging van bedrijven te vergroten. De richtlijn beoogt een gemeenschappelijke methodologie voor duurzaamheidsrapportage te ontwikkelen en bedrijven te verplichten om rapporten op te stellen die aan bepaalde normen voldoen.
Concreet bevat de CSRD richtlijn verschillende verplichtingen, zoals:
- De invoering van een EU-brede verplichting voor alle grote bedrijven en beursgenoteerde ondernemingen om duurzaamheidsrapporten op te stellen die aan de EU-normen voldoen;
- De uitbreiding van de reikwijdte van de rapportagevereisten naar meer dan alleen de milieu-, sociale en governance-aspecten van bedrijven, om ook de economische impact en bedrijfsstrategieën te omvatten;
- Het stellen van eisen aan de kwaliteit en betrouwbaarheid van de informatie in de rapporten en de invoering van strikte controlemechanismen om ervoor te zorgen dat deze informatie betrouwbaar is.
Met de CSRD beoogt de Europese Commissie bedrijven te stimuleren tot duurzamer gedrag en de transparantie over hun duurzaamheidsprestaties te vergroten. Bedrijven zullen hun rapportagesystemen en -processen moeten aanpassen om aan deze nieuwe richtlijn te voldoen.
Integriteit is een belangrijk onderdeel van de CSRD omdat bedrijven bij het opstellen van duurzaamheidsrapporten moeten voldoen aan strenge normen en eisen voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van de informatie. Dit betekent dat bedrijven verantwoordelijk zijn voor het waarborgen van de integriteit van hun rapportageprocessen en -resultaten.
Een integere bedrijfsvoering is daarom van cruciaal belang om de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van duurzaamheidsrapporten te waarborgen. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze hun rapportageverplichtingen naleven op een transparante en ethische manier en dat ze alle relevante informatie opnemen in hun rapporten, inclusief eventuele uitdagingen en tekortkomingen. Dit draagt bij aan het vergroten van het vertrouwen van stakeholders in de duurzaamheidsprestaties van bedrijven en helpt om een duurzamere economie te creëren.
De CSRD bevat ook eisen met betrekking tot goed bestuur (good governance). Bedrijven moeten in hun duurzaamheidsrapporten informatie opnemen over hun governance structuur, inclusief de rollen en verantwoordelijkheden van bestuurders en toezichthouders, en hoe zij ervoor zorgen dat duurzaamheidskwesties worden geïntegreerd in hun strategie en besluitvorming.
Bovendien vereist de CSRD dat bedrijven aangeven hoe duurzaamheidskwesties worden meegenomen in hun beloningsbeleid, en hoe zij omgaan met belangenconflicten tussen bestuurders, toezichthouders en andere belanghebbenden. Dit draagt bij aan het vergroten van de transparantie en verantwoordingsplicht van bedrijven, en zorgt ervoor dat goed bestuur en integriteit een belangrijke rol spelen in de duurzaamheidsrapportage van bedrijven.
Hoewel de CSRD geen specifieke vereisten heeft voor een ethische of integere organisatiecultuur, benadrukt de richtlijn wel het belang van een cultuur van duurzaamheid en transparantie binnen organisaties. Bedrijven moeten in hun duurzaamheidsrapporten aangeven hoe zij ervoor zorgen dat hun bedrijfscultuur en interne controlemechanismen duurzaamheidskwesties effectief aanpakken en hoe zij duurzaamheid integreren in hun bedrijfsstrategie en -processen.
Een ethische en integere organisatiecultuur is een belangrijk onderdeel van duurzaamheid en transparantie, omdat het ervoor zorgt dat bedrijven zich houden aan de hoogste normen van integriteit en ethiek. Door het bevorderen van een cultuur van integriteit kunnen bedrijven duurzaamheid en transparantie in hun bedrijfsvoering integreren en zo bijdragen aan het realiseren van duurzame ontwikkelingsdoelen en het opbouwen van vertrouwen bij hun stakeholders.