ESG
ESG staat voor Environmental, Social, and Governance en heeft betrekking op de duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven. ESG-criteria worden gebruikt om de prestaties van bedrijven te beoordelen op het gebied van milieu, sociale impact en corporate governance.
Integriteit is een belangrijk onderdeel van de governance-dimensie van ESG. Het heeft betrekking op de ethiek en waarden die bedrijven hanteren bij het nemen van beslissingen en het uitvoeren van activiteiten. Een integere bedrijfsvoering is belangrijk voor het behoud van een goede reputatie en kan leiden tot waardecreatie op lange termijn.
ESG is steeds belangrijker geworden voor investeerders en andere belanghebbenden, omdat er steeds meer aandacht is voor duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Bedrijven die hoog scoren op ESG-criteria hebben vaak een betere reputatie en kunnen aantrekkelijker zijn voor investeerders en klanten die waarde hechten aan duurzaamheid en maatschappelijke impact.
In het kader van ESG kan integriteit dus een belangrijke rol spelen bij het beoordelen van de prestaties van bedrijven en het creëren van waarde op lange termijn. Bedrijven die een integere bedrijfsvoering hebben, kunnen beter presteren op ESG-criteria en daardoor beter voldoen aan de verwachtingen van hun belanghebbenden.
ESG en duurzaamheid spelen een grote rol in de financiële sector en worden ook steeds belangrijker in de wet- en regelgeving, zoals de Wft.
De Wet op het financieel toezicht (Wft) is een wet die het toezicht op financiële instellingen in Nederland regelt.
De Wft heeft sinds 10 maart 2021 een update gekregen waarbij er aandacht is voor duurzaamheid en ESG-criteria in de beoordeling van financiële producten en diensten. Dit wordt ook wel aangeduid als de SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation). De SFDR stelt eisen aan financiële ondernemingen om informatie te verschaffen over de duurzaamheidsrisico’s in de beleggingsbeslissingen en de invloed van duurzaamheidsfactoren op de rendementen van beleggingen.
De Wft bevat bepalingen die gerelateerd zijn aan milieu-, sociale en governance- (ESG) kwesties.
- Concreet vereist de Wft dat financiële instellingen, waaronder beleggingsondernemingen en beleggingsinstellingen, ESG-risico’s integreren in hun risicobeheerprocessen. Dit betekent dat instellingen rekening moeten houden met ESG-factoren bij het identificeren, meten, monitoren en beheersen van risico’s die verbonden zijn aan hun activiteiten, producten en diensten.
- De Wft vereist ook dat beleggingsondernemingen en beleggingsinstellingen transparant zijn over hun ESG-beleid en de effecten daarvan op hun activiteiten. Bijvoorbeeld, instellingen moeten inzicht geven in hun ESG-beleid, inclusief hun beleggingsstrategieën met betrekking tot ESG-factoren en de manier waarop zij ESG-risico’s identificeren en beheersen.
- Daarnaast heeft de Wft bepaalde eisen gesteld aan beleggingsinstellingen die zichzelf als duurzaam willen profileren. Beleggingsinstellingen die zichzelf als duurzaam willen profileren, moeten voldoen aan bepaalde transparantie- en rapportageverplichtingen. Bijvoorbeeld, ze moeten informatie verstrekken over de duurzame kenmerken van hun beleggingsstrategieën en de impact daarvan op milieu, sociale en governance-kwesties.
Al met al zorgt de Wft ervoor dat ESG-factoren een belangrijke rol spelen in de bedrijfsvoering van financiële instellingen en dat zij hier transparant over zijn. Dit draagt bij aan het verantwoord en duurzaam beheren van beleggingen en het beperken van negatieve effecten op het milieu en de maatschappij. ESG-criteria worden steeds belangrijker voor beleggers en investeerders, omdat zij in toenemende mate de duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven willen beoordelen voordat zij investeren.
De Wft bevat onder andere regels en voorschriften voor beheerders van beleggingsfondsen, waaronder alternatieve beleggingsfondsen : de AIFMD (Alternative Investment Fund Managers Directive). In het kader van deze Europese regelgeving moeten beheerders van alternatieve beleggingsfondsen zoals private equity-bedrijven zich houden aan specifieke regels voor onder meer vergunningen, rapportage, transparantie, gedragsregels en risicomanagement.
De AIFMD heeft geen expliciete ESG-vereisten, maar bevat wel bepalingen die gerelateerd zijn aan milieu-, sociale en governance- (ESG) kwesties. Concreet vereist de AIFMD dat AIF-beheerders ESG-factoren opnemen in hun risicobeheerprocessen en beleidsbeslissingen. Dit betekent dat beheerders ESG-kwesties moeten overwegen bij het identificeren en beheren van risico’s in hun beleggingsstrategieën en bij het nemen van investeringsbeslissingen. Beheerders zoals private equity-bedrijven, moeten ook informatie over ESG-kwesties verstrekken in hun pre-contractuele en periodieke rapportage als ook in verslagleggingen volgens de CSRD (mits ze voldoen aan de gestelde criteria).
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn waarin staat dat steeds meer ondernemingen vanaf 2024 verplicht worden te rapporteren over hun impact op mens, milieu en maatschappij en heeft als doel om de transparantie te vergroten met betrekking tot de duurzaamheidsprestaties van ondernemingen. Hierdoor wordt het voor stakeholders, zoals investeerders, gemakkelijker om duurzame investeringsbeslissingen te nemen.
Door deze transparantieverplichtingen wordt het voor investeerders en andere stakeholders duidelijker welke ondernemingen op duurzaamheidsgebied goed presteren en welke nog verbetering behoeven. Dit kan de druk op ondernemingen verhogen om duurzamer te opereren en kan leiden tot meer waardecreatie op de lange termijn.